Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Portaal Categorie: Nieuws | Gepubliceerd: 13 mei 2021

 

Keller Birmaspoorlijn


Transcriptie van een gesprek met een Indië-veteraan, dan woonachtig op Bronbeek. Omdat hij anoniem wilde blijven vertonen wij geen film van dit gesprek. Kritiek op Bronbeek kan en kon, in de tijd dat wij de film opnamen, leiden tot repercussies. Gids, Indië- en Korea-veteraan Bo Keller, inmiddels overleden, kon er ook over meepraten.

Keller staat op de foto hierboven. Hij is niet de veteraan met wie dit gesprek gevoerd werd.


Vraag door Bo Keller: "Hoe sta jij als Bronbeker tegen deze opstelling (Birmaspoorlijn op de grond op Bronbeek weergegeven)?"

Veteraan A: "Eh..... ik heb liever niet dat de commandant (van Bronbeek) dat hoort. Ik vind het ergste eigenlijk nog, het ergste nog, wat hoor je hier nu eigenlijk van de Bersiap? Wat wordt er hier over gesproken? Laatst zijn er hier een stelletje vrouwen uit Indonesië gekomen om schadevergoeding te eisen voor de moord op hun mannen.

Door de Nederlanders zogenaamd. Maar is er wel eens gesproken over schadevergoeding voor die 6.000.... en de doden van de Bersiaptijd..... Nou weet ik niet of het nou ook invloed heeft.....maar het hoofd van het museum hier...... Die is getrouwd met een vrouw uit..... Maar ik zeg maar niets meer, anders sta ik morgen op straat."