Nieuws

Lou Jarman 19272

  


Hier kunt u de laatste artikelen vinden alsmede personen en strijdperken die meer aandacht en toelichting verdienen. 


 

 

doden en ondoden


 "The Matrix": informatie in handen van de vijand?

Edward Snowden heeft aannemelijk gemaakt  (PRISM-schandaal) dat Google, Facebook, Yahoo, Amazon, Apple en Microsoft integrale componenten zijn van het (Amerikaanse) cybersurveillancesysteem. Andere beruchte namen zijn Acxiom (informatiemakelaar) en Palantir (levert datasets aan inlichtingendiensten).

Palantir werd deels gefinancieerd door de CIA (Q-Tel)  en had, behalve de CIA, de FBI, Korps Mariniers, de Luchtmacht en het Amerikaanse Ministerie van Defensie als klanten. De beurswaarde was in 2013 negen miljard USD.

 

a4624ecb49


 "De geschiedenis is een "film noir", waarvan de zwart-wit beelden worden ingekleurd door onze herinneringen, onze opvattingen en de kennis achteraf"

Paul B.W. Hartman. De Kist. Een hutkoffer vol herinneringen. 2021. 198 bladzijden. Eigen beheer. Eur. 17.95. ISBN: 978-90-825269-4-3. Ook te verkrijgen als e-book. Bestellen kan hier.

 

Bauke Geersing


Vanaf 20 september 2021 verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt. ISBN:  9789464247916. Mr. Bauke Geersing. "De Nederlandse Krijgsmacht tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië. 1945-1950. Hoe het NIMH deze geschiedenis manipuleert en vervalst."

 

Auwerda met vliegtuig


Vroege jaren

Petrus Cornelis Auwerda (Smilde, 9 januari 1890 - nabij Vliegkamp De Kooy, 3 april 1922) was de zoon van Cornelis Petrus Auwerda (tolpachter) en Hendrikje Brink. Hij trouwde op 21 december 1917 met Jenneke Maria Rietveld (1894-1971).

Auwerda volgde de opleiding tot onderwijzer. Tijdens de mobilisatie, in 1914, werd hij onder de wapenen geroepen. Dat bleef hij nadat de Eerste Wereldoorlog in 1918 eindigde. Auwerda voegde zich in november  van dat jaar namelijk bij een groep van drie personen die zich bij het dan nieuwe Vliegkorps aanmeldde.

De thuisbasis was Marinevliegkamp De Kooy. Auwerda verkreeg het jaar daarop, op 17 april 1919, zijn burgerbrevet bij de Fédération Aéronautique Internationale. Hij bleef werkzaam op De Kooy tot zijn dood, drie jaar later. 

 

Westerling grafInleiding

Geachte lezer,

Mijn naam is Palmyra Westerling, dochter van Kapitein Raymond P.P. Westerling. Gezien de recente ontwikkelingen van de afgelopen weken hierbij een open/persoonlijke brief i.v.m. de film 'De Oost' die op 13 mei 2021 op Amazon Prime in première is gegaan. Verder heb ik ook enkele bijlagen toegevoegd waar ik naar refereer in mijn brief (bronverwijzing: zie boven).

Graag zou ik u willen verzoeken zorgvuldig kennis te nemen van de inhoud en hier integer en respectvol mee om te gaan. Mocht u van plan zijn een vervolgactie in gang te zetten, wat gewaardeerd zal worden, dan vraag ik u alvorens contact met mij op te nemen via een reply op deze mail.

 

Keller emotioneel


Onderstaand gesprek met Indië- en Koreaveteraan Bo Keller  vond in de zomer van 2015 op Bronbeek plaats. Keller werkte gedurende langere tijd als gids daar. In deze periode woonde hij in het huisje dat zich bij de ingangspoort bevindt.

Nederland en Bronbeek gaan en gingen slecht om met mannen die alles voor hun land hebben gegeven. Klik deze link om het het gesprek te bekijken.

 

Keller Birmaspoorlijn


Transcriptie van een gesprek met een Indië-veteraan, dan woonachtig op Bronbeek. Omdat hij anoniem wilde blijven vertonen wij geen film van dit gesprek. Kritiek op Bronbeek kan en kon, in de tijd dat wij de film opnamen, leiden tot repercussies. Gids, Indië- en Korea-veteraan Bo Keller, inmiddels overleden, kon er ook over meepraten.

Keller staat op de foto hierboven. Hij is niet de veteraan met wie dit gesprek gevoerd werd.

Boekceessomers


Cees Somers. Oorlogsvrijwilliger. Garde Jager. Veteraan. Het dagboek van Kees Somers in Nederlands-Indië. ISBN 978 9090 305 806. 2020. 496 bladzijden. Met veel illustraties. Bestellen kan via deze link. Of via Iskander Management. Rekening nummer NL INGB 0660020580 onder vermelding van "Boek Oorlogsvrijwilliger" en naam en adres.

Somers jr. is sinds 2009 conservator van de Historische Collectie Grenadiers en Jagers in Schaarsbergen. De achterliggende documentatie van dit boek is hier in het archief te vinden.


Wie was Kees Somers

Achtergronden van Somers

Achtergronden van de strijd in Nederlands-Indië en het Garderegiment Grenadiers en Jagers

Het Indië-dagboek van Kees Somers

Episodes uit het dagboek

Conclusies


Wie was Kees Somers

De zoon van Kees Somers, historicus, nam de aantekeningen van zijn vader als basis voor dit boek en plaatste het in de context van de tijd, met verduidelijkingen en achtergronden.

Nederlands Australisch War Memorial Canberra Phil J


They shall grow not old,

As we that are left grow old,

Age shall not weary them,

Nor the years condemn,

At the going down of the sun,

And in the morning,

We will remember them. The Fallen. Laurence Binyon.


Inleiding

De zon ging onder in Nederlands-Indië

Verwoestende Nederlandse nederlaag

De vlucht naar Australië en de risico's

Dodelijke Japanse aanvallen op Broome

De rijkdom van het Nederlands-Indische gouvernement in Australië

Greep naar de macht van de Londense regering in ballingschap

Integratie van de voormalige strijdkrachten uit Nederlands-Indië: KNIL, KPM en ML-KNIL

Degradatie van de Nederlandse strijdkrachten en herstel van de KPM

De kansen keren in de oorlog tegen Japan

Rol van de Nederlandse onderzeeboten

Rol van de Nederlandse Luchtmacht

Werkzaamheden van het KNIL en het drama op Timor

Oprichting en werk van inlichtingendienst NEFIS

De oorlog op Nieuw-Guinea

Nederland gaat deelnemen aan de strijd in de lucht

Gestage vorderingen in de strijd tegen Japan

Nederlandse vliegverrichtingen tegen de Japanse vijand

Begin van het einde voor de Japanners

Verdelen van de buit tussen de geallieerde bondgenoten

Victorie en hondderduizenden doden

Einde van de Tweede Wereldoorlog in het Pacifisch Gebied en Nederlandse verliezen

Interessante Nederlanders die naar Australië emigreerden

 

79113614 1029205087411184 5033106079207129088 o


Wie was Astrid Manders-Van der Burg

Wat heeft Manders-Van der Burg voor Indië-veteranen betekend?

Manders-Van der Burgs werk op social media

Ziekte, overlijden en nalatenschap van Manders-Van der Burg


Wie was Astrid Manders-Van der Burg

Astrid Manders-Van der Burg (Den Haag, 17 juni 1957 - Den Haag, 5 maart 2021) is een van de drie dochters van Ad van der Burg (1927-1998) en Liana van der Burg-Snijders (1929-2019). Broer van der Burg

Manders-Van der Burg was, voor zij in 1982 met Fred Manders trouwde, doktersassistente en tot haar huwelijk werkzaam bij het Ministerie van Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag.

f t

Login