FleurAgema


Op 21 november 2018 vond in Perscentrum Nieuwpoort de presentatie van de biografie van luitenant-kolonel der Mariniers Klaas Jol plaats. 

Jol was een top marinier met de beste kwalificaties. Hij acteerde als duiker, kikvorsman, moutainleader,  was lid van de Whisky Compagnie, Hijgend Hert, USA Navy Seal en bekleedde de postie van paracommando, demolitionexpert en nog veel meer.

Op het Koninklijk Instituut voor de Marine was hij de beste van zijn klas en recordhouder in diverse sporten. Jol bekleedde twee jaar lang een hoge functie in Libanon. Zijn vrouw stierf op 30 jarige leeftijd na 5 jaar huwelijk waarvan hij de meeste tijd van huis was. Hij bleef als.weduwnaar achter met een kind van twee jaar oud.(1975). 

Jol werd door zijn ondergeschikten op handen gedragen maar was,  gezien zijn kwaliteiten, ook  een zware concurrent voor zijn medeofficieren. Hij redde tijdens zijn active diensttijd meerdere malen het leven van een militair. Een granaat, bijvoorbeeld, die iemand liet vallen werd door hem opgeraapt en weggegooid. De granaatspinters bevinden zich nog steeds in zijn hoofd. 

In 1978 vond het voor hem fatale ongeluk plaats en werd Jol door een skistok doorboord. Het was een wonder dat hij het overleefde. Zijn carrièrekansen waren vanaf dit moment geheel verdwenen.


De films die Frits Ahlrichs van de presentatie maakte kunt u hieronder terugzien. Tijdens deze bijeenkomst werden diverse toespraken gehouden. Klik op de links om deze te bekijken.  

f t