Schompff1


Inleiding

Jan Marie Lodewijk Ignatius (Naas) Chömpff (Ngliran (Java) (21 december 1904 - Straat Lombok, 19 februari 1942) volgde de HBS en deed in juli 1922 toelatingsexamen voor het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord. Hij vertrok op 9 augustus 1922 naar Nederland per stoomschip Rembrandt om deze opleiding te gaan volgen en in augustus 1925 werd hij vanuit de rang van adelborst der eerste afdeling voor de zeedienst benoemd tot luitenant-ter-zee derde klasse. Chömpff werd eerste geplaatst op Hr. Ms. Pelikaan en datzelfde jaar (1925) nog overgeplaatst op Hr. Ms. Van Doorn. Hij werd bevorderd tot luitenant- ter-zee tweede klasse en in 1929 van de Van Doorn overgeplaatst naar de kazerne Oedjong. Hij trouwde op 21 maart 1929 en werd met ingang van 6 december 1932 geplaatst aan boord van Hr. Ms. Van Speyk.

Met ingang van 12 februari 1934 werd Chömpff overgeplaatst naar het wachtschip bij de marinekazerne te Willemsoord en in september 1935 bevorderd tot luitenant-ter-zee eerste klasse. In 1936 was hij commandant van vliegkamp De Kooy om in 1938 terug te keren naar Nederlands-Indië, waar hij zich te Malang vestigde. Hij voer vervolgens op de torpedobootjager Van Ghent en de torpedobootjager Piet Hein. Na het uitbreken van de de oorlog met Japan en de snelle opmars van de Japanse troepen in Zuidoost-Azië verhuisde hij met zijn gezin naar Soerabaja, waar een grote marinebasis was.

Tweede Wereldoorlog

De torpedobootjager Piet Hein maakte deel uitPiet hein van de Allied Striking Force onder commando van schout-bij-nacht K. Doorman; het schip nam in de nacht van 19 op 20 februari deel aan de slag in de Straat Badoeng. De Piet Hein zonk omstreeks 16.00 uur, na te zijn getroffen door torpedo's van onder meer de Asashio en de Oshio.

Tijdens de zeestrijd vielen aan boord van de Piet Hein al vele slachtoffers; van de 146 opvarenden konden slechts 33 gered worden. Volgens personen die het gevecht overleefden gaf Chömpff in het laatst van de strijd zijn reddingsvest aan zijn bediende, omdat deze er geen had. Chömpff en andere bemanningsleden van de Piet Hein belandden uiteindelijk in zee en werden door Japanse gevechtsvliegtuigen met vuur bestookt. Waarschijnlijk werd hij daardoor ernstig gewond, want toen hij aan wal getrokken werd was hij reeds overleden.

Decoraties en eerbetoon

Chömpff werd bij Koninklijk Besluit van 16 april 1942 nummer 6 postuum benoemd tot ridder in de Militaire Laatste bijeenkomstWillems-Orde. Dat was onder meer voor zijn moedig en beleidvol gedrag als commandant van Hr. Ms. torpedobootjager Piet Hein, tevens groepscommandant van de eerste jagersgroep, in het zeegevecht in Straat Lombok van 19 tot 20 februari 1942, waarbij een uit zware kruisers en torpedobootjagers bestaande vijandelijke overmacht werd aangevallen, met het resultaat dat de vijand zware verliezen werden toegebracht en waarbij Hr. Ms. torpedobootjager Piet Hein met het grootste deel der bemanning strijdend ten onder ging.

De Militaire Willems-Orde vierde klasse werd op 21 juni 1946 te Rotterdam aan boord van Hr. Ms. Banckert aan zijn nabestaanden uitgereikt. Als eerbetoon aan Chömpff werd daarnaast een inshore-mijnenveger naar hem vernoemd. Hij verkreeg ook postuum het Oorlogsherinneringskruis en bezat bij leven het Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier. Medeopvarende van de Piet Hein, officier der tweede klasse der Marine Stoomvaart Dienst, W.M. van Moppes, werd eveneens voor zijn verrichtingen op de Piet Hein benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde.


Bronvermelding

  • 1922. Het Nieuws van de Dag in Nederlands-Indië (23-05-1922)
  • 1925. 1925)
  • 1932. Het Vaderland (13-12-1932)
  • L. de Jong. Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Nederlands-Indië. deel 11-b
  • Chömpff op de decorandi-lijst
  • Pagina over Chömpff

 [ Terug ]

f t