Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Koninklijke Marine Categorie: Evenementen | Gepubliceerd: 19 december 2015

Landing ruben mariniers


Zie ook het fotoalbum van de viering van 350 jaar Korps Mariniers in Rotterdam, 12 december 2015


Inleiding

Het Korps Mariniers werd op 10 december 1665 op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter opgericht, toen een regiment infanteriesoldaten aan de Marine werd toegewezen met de taak om landingen te vMarineirs7errichten. De eerste commandant van het Korps Mariniers was Willem Joseph baron van Ghent tot Drakenburgh.

In de tijd die volgde nam het Korps Mariniers deel aan oorlogen en expedities in binnen- en buitenland alsmede in de toenmalige Overzeese Gebiedsdelen. Zo waren de Mariniers actief tijdens de tweede expeditie naar Atjeh, de Lombok-expeditie, de Tweede Wereldoorlog, gedurende de Politionele Acties (Mariniersbrigade, commandant kolonel M.R. de Bruyne, later commandant van het Korps Mariniers), op Nieuw-Guinea en bij diverse hedendaagse missies.

Het tegenwoordige Korps Mariniers is gespecialiseerd in maritieme speciale operaties, amfibische landingen en expeditionair landoptreden met lichte infanterie-eenheden. Voorbeelden van missies waar Mariniers aan deelnamen zijn de UNTAC en  UNMEE-missie. Een der Inspecteur-Generaals der Krijgsmacht was ook een Marinier - luitenant-generaal Ton van Ede.

Het Korps Mariniers kent vele en intensieve trainingen, zoals de koudweertraining in Noorwegen, waardoor het een der best geoefende eenheden ter wereld is.

350 jaar Korps Mariniers 

Op zaterdag 12 december 2015 vond in Rotterdam, op de Coolsingel,  de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers plaats middels een defilé, dat werd afgenomen door KAutootje Marineirsoning Willem-Alexander. Het adagium van de viering was: "Korps Mariniers, eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief." Aan het begin van de plechtigheid werden hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland in het stadhuis van Rotterdam ontvangen.

Onder hen bevonden zich onder meer de top van het bedrijfsleven, de leiding Aande wandel bij mariniersvan de diverse  Defensieonderdelen en Tweede Kamerleden.  Burgemeester A. Aboutaleb,  Minister J. Hennis-Plasschaert en commandant Korps Mariniers brigade-generaal R. Oppelaar hielden alledrie voor het stadhuis een toespraak, die vanaf de eretribune werd beluisterd door 500 veteranen van het Korps Mariniers.

Na deze plechtigheid was het tijd voor het defilé. Ongeveer 2.000 (oud) Mariniers, vlootpersoneel (waaronder matroos Rachel, van Zr. Ms. Tromp, die in de haven afgemeerd lag) en een eenheid van de Royal Marines namen hieraan deel. In de optocht reden ook historische en moderne legervoertuigen mee. De Korpseenheden defileerden in het tenue waarin zij recent op missie of training in het buitenland waren geweest en ter plaatse hadden geopereerd.

Het luchtdefilé, dat op het gronddefilé volgde,  bestond uit zes helikopters en een C130 Hercules transportvliegtuig.

Muziek, toespraken en filmpje van het defilé

Tijdens de ceremonie traden diverse muziekkorpsen op, zoals de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de "Band of Her Majesty's Royal Marines".  De toespraak van Minister Hennis-Plasschaert behelsde een korte samenvatting van de werkzaamheden van het Korps Mariniers in heden en verleden. HIerna ging zij in op de actuele wereldproblematiek en stelde zij de retorische vraag: "Waar zouden wij zijn zonder het Korps Mariniers?" De gehele toespraak kunt u hier nalezen.

Korpscommandant brigade-generaal Richard Oppelaar sprak over de motivatie der Mariniers, het beste uit de persoon en het team halen, omdat "op de grens van leven en dood niemand het zich kan permitteren genoegen te nemen met de tweede plaats."

Hieronder kunt u een filmpje van een gedeelte van het defilé bekijken.


 Zie ook