PalmpjekaenrejklkjDe Kolonel Palmkazerne is gelegen bij het militaire oefenterrein te Crailo, waar sinds een aantal jaren Bussum Bridgehead is neergestreken, nadat Fort Werk IV wegens plaatsgebrek door Bussum Bridgehead was verlaten. De kolonel Palmkazerne werd in 1939 in gebruik genomen en was ontworpen door kapitein der genie A.G. Boost. De kolonel Palmkazerne is genoemd naar kolonel der mariniers Francois Abrahamzoon Palm (1629-1673).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Palmkazerne op 25 november 1944 omstreeks 1 uur bestookt met bommen en mitrailleurs door 12 jachtbommenwerpers. Er waren toen juist grote afdelingen tanks aangekomen. Na 24 uur werd de aanval herhaald en weer stegen er grote rookwolken op (bron: "Bommen in het Gooi", in De Heraut, 27 november 1944). In de kazerne lagen grote hoeveelheden Duits oorlogsmaterieel opgeslagen en de geallieerden waren daarvan op de hoogte gesteld door de verzetszender SL1 (Bron: "Moord op de commandant", in De Stem, 21 juli 1945).

Ramp met de straaljager

In november 1957 stortte een USAF F 100 Super Sabre  van de vliegbasis Soesterberg neer op het terrein van het complex.  Dit was een grote ramp die alle kranten haalde.  Er vielen vijf doden,Vliegtuig neergestort één levensgevaarlijke gewonde en dertien min of meer ernstig gewonden, allen dienstplichtige militairen van de Koninklijke Landmacht.  Het toestel ontplofte onmiddellijk en richtte een grote ravage aan. Terwijl de brokstukken in het rond vlogen vluchtten de in de kazerne gelegerde militairen alle kanten op.

Overal lagen gewonden en de stoffelijke overschotten van de vijf militairen, waarvan vier toevallig op dat moment de plek des onheils passeerden en de vijfde, een wachtmeester, bedolven werd onder het puin van paviljoen E.  De vlieger, Mohammed, wist nog bijtijds uit het toestel te ontsnappen, nadat er brand in de kokpit was ontstaan.

De kerosine van het  toestel stroomde intussen paviljoen B binnen, waar de meeste gewonden vielen, die of brandwonden of een shock opliepen.  De manschappen behoorden tot de in de kolonel Palmkazerne gelegerde 117de afdeling zware luchtdoelartillerie.  De omgekomen manschappen waren: wachtmeester G.J. Eenkhoorn uit Kampen (20 jaar).

Verder soldaat eerste klasse P.C. Voshol uit Rotterdam (21 jaar), soldaat J.A. Daalhuizen uit Rotterdam (20 jaar),  soldaat J. de Bruin uit Rotterdam (20 jaar) en soldaat J. van Doesburg uit Waardenburg (20 jaar) (bron:  Zware slag voor Koninklijke Landmacht. Vijf doden en 14 gewonden bij vliegtuigramp te Bussum. Amerikaanse straaljager op kazerne neergestort. In De Tijd, 15 november 1957).

Andere gebeurtenissen rond de Palmkazerne

Er rustte wel vaker geen zegen op de Palmkazerne; in juli 1946, tijdens oefeningen met granaten achter de Ingang PalmkazernePalmkazerne, ontplofte een granaat voortijdig, met het noodlottige gevolg dat de 25-jarige onderofficier Groeneveld uit Amsterdam dusdanig ernstig gewond raakte dat hij niet lang daarna overleed. Twee andere onderofficieren raakten bij dit incident ernstig gewond. Het slachtoffer werd met militaire eer gecremeerd te Westerveld  (bron: "Militair bij oefeningen gedood", in de Leeuwarder Courant, 25 juli 1946).

Een ander bewogen incident vond plaats in juni 1948, toen er een grote brand was uitgebroken op het terrein van het bewaringskamp te Laren en aan de kampcommandant van de Palmkazerne assistentie werd gevraagd. Hij en zijn manschappen dienden ontvluchtingspogingen van de gedetineerden te verijdelen en met de bajonet in de aanslag een cordon te vormen om het brandende kamp heen teneinde aan deze taak te voldoen (Bron: "Brand in kamp te Laren. Driehonderd militairen met het geweer in de aanslag", in De Tijd, 4 juni 1948).

In 2006 werd de kazerne gesloten.  


 

[ Terug ]

 

f t