Leijssenaar


  • Jacob Leijssenaar, geboren op 29 juni 1926 te Hoogeveen en overleden op 20 september 1948 te Poerwodadi (Huz. 2-2 RH Boreel)

Leijssenaar maakte vanaf 18 september 1948 deel uit van de I.V.G. post te Poerwodadi, die bestond uit de commandant, soldaat eerste klasse Rudi Beelt, een voormalige TNI'er (Tibi) en een meewerkend informant, die buiten de post woonde.  Op 20 september ging men op een avondpatrouille, op zoek naar een groepje rampokkers, die zich in een kampong zouden bevinden.

Vanuit een huisje in de kampong werd al direct het vuur op de patrouille geopend; tijdens het eerste salvo werd Leijssenaar getroffen door zestien kogels in zijn gehele lichaam.  Hij werd op een brancard gelegd en dwars door twee ravijnen teruggedragen naar de post te Poerwodadi. Op de brug over de kali Beji, vlak voor de post, overleed Leijssenaar echter aan zijn verwondingen. Hij werd met militaire eer begraven op het Ereveld Kembang Koening.


Zie ook:

Bronvermelding

  • 2009. J.A.C. Bartels. Tropenjaren. Ploppers en patrouilles. Het dienstplichtige tweede eskadron Huzaren van Boreel in Nederlands-Indië. 1947-1950. De Bataafse Leeuw. Amsterdam.

[ Terug

f t