Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: 1942-1950. Acties in Nederlands-Indiƫ Categorie: Voetnootjes in de geschiedenis (over de gevallenen) | Gepubliceerd: 05 april 2014

Begrafenis Lawang van 3 huzarenCools, Hovius en De Ruijter, van het tweede peloton, tweede eskadron Huzaren van Boreel, zaten op de eerste wagon van een patrouilletrein toen deze bij Wonokerto op een trekbom reed. Naast de drie jongens kwamen twee manschappen (remmers) van het treinpersoneel om het leven.  Verder waren er drie zwaargewonden (waaronder de Huzaren A.W. Valstar en D. Chr. Verhoeven) en twee lichtgewonden te betreuren.

Vijf minuten na de explosie werd er door de vijand, waarbij zich Japanners en een Nederlander bevonden, een gericht vuur op de trein geopend. Zij werd na een uur door een patrouille van 3-5 RI verjaagd. Een soldaat schreef in zijn dagboek: "morgen zullen de ouders de droeve tijding ontvangen dat hun zoon gesneuveld is. Waarvoor? Ik weet het in ieder geval niet meer. Zullen dit de laatsten zijn?" De gesneuvelden werden te Soerabaja begraven.


Zie ook:


Bronvermelding


 

[ Terug ]