Begrafenis Lawang van 3 huzaren


  • Cornelis Franciscus (Cor) Cools, geboren te Den Haag op 23 maart 1926 en overleden te Wonokerto op 19 juni 1949 (Huz. 2-2 RH Boreel)
  • Joannes Theodorus Marie Hovius, geboren te Amsterdam op 27 mei 1926 en overleden te Wonokerto op 19 juni 1949 (Huz. 2-2 RH Boreel)
  • Gerrit Hendrik de Ruijter, geboren te Amsterdam op 14 februari 1927 en overleden te Wonokerto op 19 juni 1949 (Huz. 2-2 RH Boreel)

Cools, Hovius en De Ruijter, van het tweede peloton, tweede eskadron Huzaren van Boreel, zaten op de eerste wagon van een patrouilletrein toen deze bij Wonokerto op een trekbom reed. Naast de drie jongens kwamen twee manschappen (remmers) van het treinpersoneel om het leven.  Verder waren er drie zwaargewonden (waaronder de Huzaren A.W. Valstar en D. Chr. Verhoeven) en twee lichtgewonden te betreuren.

Vijf minuten na de explosie werd er door de vijand, waarbij zich Japanners en een Nederlander bevonden, een gericht vuur op de trein geopend. Zij werd na een uur door een patrouille van 3-5 RI verjaagd. Een soldaat schreef in zijn dagboek: "morgen zullen de ouders de droeve tijding ontvangen dat hun zoon gesneuveld is. Waarvoor? Ik weet het in ieder geval niet meer. Zullen dit de laatsten zijn?" De gesneuvelden werden te Soerabaja begraven.


Zie ook:


Bronvermelding

  • 2009. J.A.C. Bartels. Tropenjaren. Ploppers en patrouilles. Het dienstplichtige tweede eskadron Huzaren van Boreel in Nederlands-Indië. 1947-1950. De Bataafse Leeuw. Amsterdam.

 

[ Terug ]

f t