Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: 1942-1950. Acties in Nederlands-Indiƫ Categorie: Voetnootjes in de geschiedenis (over de gevallenen) | Gepubliceerd: 03 april 2014

Een laatste groet - kopieOntploffing van een trekbom

Een pantserwagen met de vier manschappen (van het mortierpeloton) reed in de nacht van de 29ste december, terwijl het een convooi begeleidde, op een door de TNI onder een net gerepareerde brug gelegde mijn. De brug wasDe jongens een kleine bailybrug, die over de onderliggende kapotte brug was heengelegd. Van Eckeveld, de chauffeur, reed de brug op, reed op een bom en viel brandend in de daaronder gelegen kali. 

De bom was een trekbom, die meer dan 200 liter benzine deed ontbranden.  Vis en Callaars werden uit de wagen geslingerd; Callaars, Van der Ree en Van Eckeveld waren op slag dood.  Ze konden echter niet uit de auto gehaald worden omdat de mortiergranaten door het vuur tot ontploffing werden gebracht en scherven naar alle kanten de lucht invlogen. Vis werd naar Blora gebracht en men dacht eerst dat hij het er levend vanaf zou brengen, toen hij plotseling stierf.

De lichamen van de vier jongens (of wat ervan over was) werden tijdelijk achter het ziekenhuis begraven en later overgebracht naar Ereveld Kembang Koening te Soerabaja.


Zie ook

Bronvermelding


[ Terug