Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Johan Herman Willem Laman Trip


Familie

Jonkheer Johan Herman Willem Scato Laman Trip (Princenhage, 11 april 1911, overleden aan boord van Hr. Ms. Isaac Sweers op 13 november 1942) was de zoon van Scato Laman Trip (1880-1971) en Wilhelmina Anna van der Lek de Clercq (1885-1961).

Eerste jaren

Laman Trip kwam in augustus 1927 in aanmerking om als adelborst geplaatst te worden op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Willemsoord bij de vierjarige opleiding voor de zeedienst. Hij werd op 31 augustus 1931 Sumatra bevorderd tot luitenant-ter-zee derde klasse en op 8 september 1931 beëdigd.

Daarop stuurde men hem met ingang van 8 september 1927 naar Hr. Ms. Medusa, een mijnenlegger. Begin juli 1932 ontving hij een plaatsing bij de zeedienst in Oost-Indië en vertrok op 31 augustus van dat jaar met m.s. P.C. Hooft van Amsterdam naar de Oost.

Aldaar aangekomen begon Laman Trip zijn Indische loopbaan aan boord van Hr. Ms. Sumatra en Hr. Ms. Java (december 1932, onder kapitein-luitenant-ter-zee C. Schlüter). In mei 1933 werd hij van dit schip gehaald en tewerk gesteld bij het Station voor Onderzeeboten te Soerabaja. Laman Trip ontving bij Koninklijk Besluit van 7 augustus 1933 met ingang van 21 augustus zijn bevordering tot luitenant-ter-zee der tweede klasse.

Periode voor de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de tweede gecombineerde betrouwbaarheidsrit voor gemotoriseerde voertuigen, die in juli 1935 te Malang gehouden werd, won Laman Trip in een whippet de zesde prijs. Omdat hij met ingang van 16 oktober 1935 bij de Marinekazerne in Amsterdam zou gaan werken kreeg hij vergunning om naar Nederland terug te keren met de Johan van Oldenbarnevelt.

Laman Trip trad in die tijd bij gelegenheid op als plaatsvervanger van de commandant van de Marinekazerne, zoals bij de aankomst in de Marinevlieghaven te Schellingwoude van een eskader bestaande uit drie Letlandse watervliegtuigen (25 juni 1936). Hij was zeer sportief aangelegd en nam in juni 1938 deel aan de Loosdrechtse Zeilwedstrijden, waar hij in de internationale starklasse als derde eindigde. Hij werkte toen al bij de radiodienst der Marine te Amsterdam, waar hij met ingang van 28 april 1938 geplaatst was.

Tweede Wereldoorlog en overlijden

Laman Trip was tot de aanvang van de Tweede Wereldoorlog werkzaam als radioverbindingsofficier, afdeling Zeeland en kreeg het commando over Zeeland, met name Vlissingen, opgedragen (van eind 1939 tot begin 1940). Isaac Sweers Tijdens de eerste oorlogsjaren was Laman Trip actief als marineofficier (per 2 augustus 1940) op Hr. Ms. torpedobootjager Isaac Sweers.

Deze boot werd ingezet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bestuurde Frans Noord-Afrika. Laman Trip ontving zijn bevordering tot  luitenant-te-zee der eerste klasse op 16 augustus 1942. Op 13 november 1942 om kwart over zes kreeg de Isaac Sweers, ten oosten van Gibraltar, twee inslagen van torpedo’s, afkomstig van de Duitse U-boot 431. Alleen de gezagvoerder, Willem Harmsen, overleefde de ramp omdat hij opdat moment op de brug stond.

De rest van de bemanning stierf in de golven door contact met brandende olie of doordat de torpedo's insloegen op het moment dat men zich in de hutten bij de inslagplaats bevond.

Onderscheidingen

Laman Trip werd bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 nummer 2 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat was omdat hij tijdens de mobilisatie in 1939-1940 en de daarop volgende oorlogsdagen in mei 1940 de verbindingsdienst op uitstekende wijze wist te organiseren en te leiden.

De onderscheiding werd daarnaast toegekend omdat Laman Trip grote voortvarendheid en plichtsbetrachting toonde tijdens zijn plaatsing bij de afbouw van de torpedobootjager Isaac Sweers. Naast deze onderscheiding was hij gerechtigd tot het dragen van het Oorlogsherinneringkruis met twee gespen. Laman Trips zeemansgraf bevindt zich op de bodem van de Middellandse Zee op 37º23'N, 02º12'E.

f t

Login