Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Monument 4


Grenadiers en Jagers

Op de Oranjekazerne aan de Clement van Maasdijklaan in Schaarsbergen staan aan een vierkant plein (de appelplaats), nabij de gebouwen van de Historische Collecties der Garderegiment Grenadiers en Jagers en Regiment Van Heutsz,Monument 2 diverse monumenten.  

Het monument voor Grenadiers en Jagers is opgebouwd uit een aantal onderdelen, waaronder een ingedoken figuur met kruis en een stenen gedenkplaat.

Aan weerszijden werd een gedenkmuur van kalksteen geplaatst, met hierop de namen van de 426 gesneuvelde Grenadiers en Jagers. 

De namen zijn gerubriceerd in verschillende strijdperken: Brussel 1830-1831, Tweede Wereldoorlog 1940-1945, Nederlands-Indië 1945-1949 en Korea 1951-1953. 

Het huidige monument is, mede door de inspanningen van Indië-veteraan F.J. Kamphuis, ter vervanging van een oud monument met foutieve namen, geplaatst. 

Monument 3Monument 5

 

 

 

 

 

Korea en Nederlands-Indië

Het Korea-monument stond oorspronkelijk op het terrein van de Willem I-kazerne in Den Bosch.Monument 7

Het werd in 1969 ontworpen door de kunstenaar Peter Roovers en bestaat uit een zuil op een sokkel, waarop ook een urn met aarde van het Ereveld Pusan en diverse bronzen wapens.

Bovenop de zuil is een jongensfiguur op een wereldbol geplaatst en halverwege zijn twee platen bevestigd met daarop de namen der gesneuvelden. 

Bij het monument wordt ieder jaar in oktober een bijeenkomst gehouden van leden van het voormalige detachement van de Verenigde Naties dat in Korea streed.

Nabij dit monument bevindt zich een zittende bronzen soldaat ("soldaat KNIL 1940") met een mortier in zijn handen geplaatst. Vlakbij deze bronzen strijder liggen drie stenen met de tekst: "Wij gedenken Salatiga".

Monument 1

Monument 8 
 

 

 

 

Monument Eerste Divisie 7 December 

Het monument voor de Eerste Divisie 7 December, gelegen aan de weg naar en vlak voor de ingang van de Oranje-kazernP1040949e, werd op 7 december 1960 door generaal-majoor Dürst Britt onthuld en was ontworpen door ingenieur en architect A.J.H. Haak. 

Het monument stond toen niet in Schaarsbergen maar bij de Willem III-kazerne in Apeldoorn. 

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie zou er binnen deze kazerne geen binding meer zijn geweest met de 7 December Divisie en had de Luchtmobiele Brigade (gelegerd in Schaarsbergen) intussen de nagedachtenis van deze niet langer bestaande eenheid geadopteerd. 

Tijdens de herdenking van 7 december 2006 werd het monument formeel opnieuw en op de nieuwe lokatie in gebruik genomen. 

Het monument bestaat uit een natuurstenen muur, eretafels met de namen der gesneuvelden, een gedenkplaat van generaal-majoor Dürst Britt en een klokkenstoel. 

P1040948P1040952 P1040953

 

  

 

 


f t

Login