Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

10300214 10205521560297507 161774948255852349 n


2014. Diversen. Uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan majoor Gijs Tuinman. Den Haag, 4 december 2014. Ministerie van Defensie. 58 bladzijden. U kunt hier het boekje downloaden.


 Inleiding

Dit werkje, dat verdeeld is in korte hoofdstukken en verluchtigd met veel foto's,  werd uitgereikt a0f0dedf0fa90e49ebe6505cf24fe852dan de genodigden van de plechtige bijeenkomst der uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan majoor Gijs Tuinman. De tekst van het boekje  is verdeeld in een Nederlands- en Engelstalig gedeelte.

In de eerste hoofdstukken wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het Binnenhof, de eenheden die tijdens de plechtigheid aangetreden stonden en wordt de agenda van 4 december 2014 gepresenteerd. Hierna volgen passages over de Militaire Willems-Orde zelf, de diverse klassen en de uitreiking van de Orde vanaf 1815.

Waarom Gijs Tuinman de Militaire Willems-Orde kreeg

In de tweede helft van "De uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan Gijs Tuinman" wordt een uitgebreid curriculum vitae van Tuinman gepresenteerd en de reden aangegeven waarom hij voor de Militaire Willems-Orde in aanmerking kwam. Dat was met name voor die30200712ns optreden als commandant van Meervoudig Ploegoptreden van augustus tot december 2009 in Zuid-Afghanistan (Task Force 55).

In het daarop volgende hoofdstukken wordt dieper ingegaan op de specifieke handelingen van Tuinman tijdens een verstoringsoperatie bij Deh Rawod (Uruzgan), een korte operatie in de vallei ten noorden van Kandahar, de acties aan de oostelijke kant van de bevoorradingsroute  in Noord-Kandahar en de activiteiten die Tuinman ontplooide tijdens de uitvoering van de opdracht een aantal mannen van de Taliban te arresteren.

Conclusie

In het laatste gedeelte van het werk wordt een karakterschets van Tuinman gepresenteerd en aan diverse vakgenoten het woord over de kersverse Ridder in de Militaire Willems-Orde gelaten. "Uitreiking Militaire Willems-Orde aan majoor Gijs Tuinman" is een leesbaar boekje, fraai verluchtigd met duidelijke en kleurrijke afbeeldingen.

Dit werkje is zeker de moeite waard eens na te lezen, ook omdat het voor buitenstaanders een interessante blik geeft op de werkzaamheden van een eenheid tijdens een vredesmissie.


 

[ Terug ]

 

 

 

f t

Login