Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Scheepvaartmuseum20in20Amsterdam


Zie ook het fotoalbum van een selectie van de schilderijen en dat van een selectie van de overige collectie


Geschiedenis

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is sinds 1973 gevestigd in het gebouw van het Admiraliteits Magazijn aan het Kattenburgerplein 1 te Amsterdam. Dit bouwwerk werd in 1656 onder leiding van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert als pakhuis aangelegdPlattegrond. In 1791 vernietigde een grote brand het inwendige van het gebouw.

Nadien werd de schade, onder leiding van stadsarchitect Abraham van der Hart,  hersteld en bleef het magazijn in haar functie als pakhuis voor de Marine gehandhaafd tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Het gebouw van het Scheepvaartmuseum onderging tussen 2007 en 2011 een grote renovatie, waarbij onder meer de binnenplaats overkapt werd. Aan de steiger van het voormalige Admiraliteits Magazijn liggen een replica van het VOC-schip Amsterdam en het oorspronkelijke stoomschip Christiaan Brunings.

Collectie

Het Scheepvaartmuseum heeft zeer interessante collecties van schilderijen, scheepsornamenten en navigatie-instrumeten. Boeiend en zeer goed gevonden zijn de duplikaten van fotoalbums van zeeofficieren en andere personen, die de bezoeker vrij kan inzien. De verzameling glazen- en zilveren voorwerpen is schitterend en goed opgesteld in kleine kastjes, die men kan openen, waardoor pas dan de voorwerpen worden belicht en er toelichting te horen is.  Dat is uitstekend gedaan omdat men bij een bezoek aan Bronbeek bijvoorbeeld geïrriteerd raakt door de vele geluiden die van alle kanten de toeschouwer belagen.

De oude atlassen zijn, mede doordat ze zo kwetsbaar voor licht zijn, in het donker geplaatst, waardoor ze voor de bezoeker wellicht minder goed zichtbaar zijn. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is zeer de moeite waard om eens te bezoeken. De website vindt u hier.


[terug]

 

 

f t

Login