Afdrukken

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Zdzisław Wincenty Przyjałkowski 1892 1971


Dit artikel maakt onderdeel uit van het Kerkhovenproject. Het fotoalbum van Sint Petrus Banden kunt u hier inzien. Het fotoalbum van de Algemene Begraafplaats staat hier.


Inleiding

De Poolse Brigade generaal Zdzisław Wincenty Przyjałkowski ligt begraven op de Katholieke Begraafplaats St. Petrus Banden aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Hij werd op 6 oktober 1892 geboren in Magnuszewie en overleed op 12 april 1971 in Stockholm.

Przyjałkowski studeerde voor de Eerste Wereldoorlog aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit van Lviv. Hij was in die tijd daarnaast actief binnen diverse  organisaties die een rol speelden binnen het streven naar een Poolse onafhankelijkheid.

Loopbaan voor de Tweede Wereldoorlog

Przyjałkowski vocht tot 1914 in het Poolse legioen en diende vanaf 1918 in het Poolse leger, waarmee hij deelnam aan de verdediging van Lwow (1918). Hij werd benoemd tot commandant van het 21ste Infanterie Regiment, vervolgensPoolse generaalMixed element/text selection tot de aanvoerder van de zestiende infanteriebrigade en volgde hierna een militaire leergang aan de Militaire Academie in Warchau (1921 tot en met 1923).

Op 1 oktober 1923, nadat hij de cursus had afgesloten, werd hij benoemd tot wetenschappelijk ambtenaar en aangesteld als directeur van de algemene afdeling. Later werd hij bevorderd tot hoofd van de afdeling manoeuvres en experimenten, sectie IIIA.  In januari 1925 volgde een plaatsing als hoofd van de afdeling Operaties, groep "Westen" in de derde Afdeling van de Generale Staf in Warchau. Op 1 april 1927 werd Przyjałkowski benoemd tot commandant van het 41ste Regiment Infanterie in Suwalki en op 12 november 1928 bevorderd tot hoofd van de derde afdeling van de Generale Staf in Warchau.

Latere loopbaan

Przyjałkowski werd aangesteld tot een der naaste medewerkers van generaal ma1280px-Zdzislaw Wincenty Przyjalkowski w otoczeniu oficerow Zaslaw 1919joor Tadeusz Piskor en op 1 juni 1931 benoemd tot plaatsvervangend commandant van het Border Defence Corps in Warschau.  Hij werd met ingang van 1 maart 1934 benoemd tot commandant van de Infanteriedivisie  in Vilnius.

Van 3 augustus 1937  tot september 1939 nam hij het commando op zich van de 15de Infanteriedivisie te Bydgoszcz en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief tijdens de slag bij Bzura. Gedurende de verdediging van Warschau was hij ter beschikking gesteld van de commandant van het leger. Na de capitulatie geraakte hij in krijgsgevangenschap en na de oorlog verbleef hij in ballingschap in Zweden, waar hij in 1971 overleed. 

Przyjałkowski bezat onder meer het Zilveren Kruis van de Orde van Virtuti Militari, was Officier van de Orde van Odrodzenia Polski, bezat het kruis van de Onafhankelijkheid en verkreeg zeven keer het kruis van Moed.  


 [ Terug ]