• Vestingartillerie

  • Zr.Ms Celebes in gevecht met een Kota Mara (1859)

  • Zr Ms Karel Doorman en Zr Ms Willem vd Zaan

  • Neptunusdiploma

  • Citadel van Antwerpen

  • Lanciers de la Garde Imperiale (Hollanders)

Zoutendijk

 

Loopbaan

Hendrikus Cornelus Zoutendijk, geboren in 1903 en aldus inmiddels overleden, vertrok in 1926  met de Sibajak naar de Oost en werd achtereenvolgens te Batavia, Bandoeng en Malang geplaatst. Tijdens de periode van de bezetting van Nederlands-Indië door Japan was hij verplicht dwangarbeid te verrichten aan de Birma-Spoorlijn, waarbij hij zijn vrienden dagelijks om zich heen zag sneuvelen.

Na de bevrijding, in augustus 1945, werd Zoutendijk in de functie van scherpschutter bij alle wapens ingedeeld bij Gadjah Merah, de Brigade van de Rode Olifant. Hij raakte op Bali gewond toen hij met zijn voertuig, een driekwarttonner,  op een mijn reed.   Zoutendijk was gedecoreerd met het Ereteken voor Orde en Vrede en het Oorlogsherinneringskruis met diverse gespen.

Bevordering tot sergeant tituair

Zoutendijk werd in 1983, op voordracht van kolonel W. Epke (Ridder Militaire Willemsorde, kleinzoon van RMWO W.F.H. Epke), in die tijd commandant van Bronbeek,  door de Minister van Defensie bevorderd tot sergeant titulair. Dat was precies 34 jaar na zijn ontslag als soldaat eerste klasse der infanteriKrijgsgevangenkamp birmae bij het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Epke had Zoutendijk voorgedragen: "wegens bijzondere verdiensten voor het militair tehuis tijdens zijn voorzitterschap, gedurende twee moeilijke jaren, van de bewonerscommissie'.

De bewonerscommissie was zeer actief in de periode, begin jaren tachtig,  waarin politiek Den Haag de sluiting van het militair invalidentehuis beoogde. De bewoners beloofden in die tijd met elkaar tot de laatste man te strijden voor het behoud van Bronbeek en zich nooit over te geven.

Uiteindelijk zorgde de Tweede Kamer, mede onder indruk van de activiteiten van kolonel Epke,  ervoor dat de betrokken staatssecretaris diens plannen niet kon doorvoeren. Het invalidentehuis ontving de plechtige belofte dat zij "tot in lengte van dagen als militair invalidentehuis kon blijven voortbestaan".  Naar aanleiding van alle commotie werd uiteindelijk de Stichting Vrienden van Bronbeek in 1983 opgericht.

Zoutendijk had op Bronbeek twee naaste vrienden, namelijk KNIL brigadier Karel Pieri en KNIL sergeant-majoor Fred van Voorn. Zijn familieleden waren toen al allemaal overleden en hierover zei hij: "De enige die mij trouw schrijft is de inspecteur der belastingen. Maar die is ook opgehouden met zijn correspondentie want hij schreef onlangs: laatste waarschuwing."

Zie ook


 

 

 

f t